niedziela, 27 lutego 2011

SAŁATA, CEBULA, SELER

Produkcję sałaty masłowej zaczynamy w końcu lutego i prowadzić możemy siew nasion do połowy marca. Czas produkcji około 40 dni. Pożądana temperatura 16-18 st. C. Sadzenie zaczynamy w końcu marca i kontynuujemy do połowy kwietnia. Zbiór do połowy maja.

Cebulę wysiewamy od końca lutego do połowy marca. Czas trwania produkcji - około 9 tygodni. temperatura przed wschodami około 20 st. C, po skiełkowaniu 15-18 st. C. Termin wysadzania: Koniec kwietnia-początek maja. Zbiór na bieżące spożycie ze szczypiorkiem- po wyrośnięciu. Zalecane odmiany to: Kristine, Błońska, Sochaczewska, Wolska, Efekt.

Seler naciowy i korzeniowy siejemy od połowy lutego do marca. Produkcja trwa ok. 13 tygodni. Do wschodów temperatura nie powinna być niższa niż 22 st. C, po skiełkowaniu 16 st. C. Wysadzanie do gruntu w rugiej połowie maja. Zbiór naci latem, korzeni jesienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz